Uusien TUOTTAVIEN liikeideoiden kehittäminen ei ole helppoa. Aikaisemmin olen kirjoittanut hyvän liikeidean pohjasta mm. ”Myynti on tärkeintä” ja Lean Start-up -artikkeleissa. Ajattelin kuitenkin tällä kertaa hieman tarkemmin perehtyä, mitä määräviä asioita on hyvissä liikeideoissa.
On asioita, jotka usein määrittelevät voisiko liikeidea olla hyvä ja tuottava vai onko se vain kiva ”lisäominaisuus” muiden tuotteiden joukossa.
Seuraavaksi kerron ensimmäisen ja ehkä tärkeimmän asian, jota liikeidean kehittämisessä kannattaa miettiä.
Must-to-Have vai Nice-to-Have?
Must-to-Have tarkoittaa ideaa, joka asiakkaan on pakko saada. Se ei tarkoita tuotetta tai palvelua, joka kaikkien ihmisten on pakko saada, mutta joka on jollekin asiakassegmentille niin tärkeä, että heidän on pakko saada se ja ovat valmiita maksamaan siitä.
Nice-to-Have -idea voi tuntua kivalta liikeidealta ja olla kehittäjänsä mielestä hyvinkin tarpeellinen, mutta joka ei todellisuudessa ole kenelläkään niin tärkeä, että he olisivat valmiita maksamaan siitä.
Useat sarjayrittäjät ja liikkeenjohdon konsultit sanovat, että yksi suurimmista ongelmista, joka uusia yrityksiä vaivaa, on se että ne eivät osaa kehittää tuotteita, jotka ovat asiakkaille tarpeeksi tärkeitä.
Asiakkaat eivät halua maksaa tällaisesta tuotteesta, ja vaikka he saisivat tuotteen ilmaiseksi, heidän on liian helppo hylätä se. Tällöin liikeidean potentiaali esimerkikisi ilmaisena, mutta mainosrahoitteisena tuotteenakaan ei voi kantaa pitkälle. Asiakkaat ovat tapojensa orjia, joten heidän toimintaansa sulautuminen on erittäin tärkeää.
Ideointi johtaa konkurssiin – Määrittele ongelmia, älä ideoita
Miten Must-to-Have -liikeidea sitten kehitetään? Tämä on kysymys, joka kiehtoo valtavaa määrää yrityksiä.
Hyvä liikeidea perustuu asiakkaiden olemassaolevaan ongelmaan, eli ongelma on ”pain in the ass”, joka olisi mahtava saada ratkaistuksi.
Asiakaskunta voi olla esimerkiksi jokin toimiala, sanotaan vaikka siivouspalveluyritykset, joilla on jokin todellinen ongelma, joka esiintyy useimmissa alan yrityksissä. Tällöin asiakaskunta on melko homogeenistä ja sille voidaan kehittää ratkaisu, jota voidaan myydä useimmille alan toimijoille.
Vaikka kirjoitankin tässä periaatteita liiketoiminnan kehittämiseen niin todellisuudessa loistavan idean pohjan löytäminen ja ongelman määrittäminen voi olla työlästä. Tässä kohdassa toimialan ja asiakaskunnan tuntemus on avuksi.
Usein puhutaan myös siitä, että liikeidea pitäisi rakentaa oman intohimon ympärille. Jos et kuitenkaan mietisi intohimoasi vaan olisit intohimoinen ratkaisemaan asiakkaiden ongelmia, niin voisiko se johtaa parempaan tulokseen? Todennäköisesti kyllä.
Kysy kysymyksiä ja luo ratkaisu, joka ratkaisee ongelman.
Esimerkkejä kysymyksen asettelusta B2B idealle voisivat olla:
- Mikä on isoin ongelmasi yrityksessäsi?
- Mikä on suurin ongelma alallanne?
- Mikä maksaa sinulle eniten rahaa?
- Mitä tehtäviä teet päivästä toiseen, jotka ottavat päähän?
- Mikä saa sinut hakkaamaan tietokonettasi?
- Jos sinulla olisi taikasauva, mitä se tekisi puolestasi?
- Miksi se on ongelma?
- Kerro lisää!
Tärkein asia on kaivaa lisää tietoa ensimmäisen ongelman löytymisen jälkeen.
Jos tiedät ongelman paremmin kuin asiakas, hän olettaa, että sinulla on ratkaisu siihen
Onhan ideasi nyt sellainen, että se ratkaisee ongelman ja sulautuu asiakkaan rutiineihin? Kun olet pystynyt määrittelemään todellisen ongelman niin voit alkaa kehittämään siihen ratkaisua.
Hyvä idea ei tietenkään ole pelkästään määritelty ratkaisu, sillä myös hyvältä vaikuttavaan ratkaisuun liittyy aina myös muuta epävarmuutta. Onko juuri tämän muotoinen ratkaisu sopiva? Tai haluaako asiakas käyttää tuotetta, jos hän muut eivät sitä vielä käytä? Tässä vaiheessa Lean Start-up -menetelmä toimii hypoteesien testaamiseen.
Vaikka asiakkaan todellinen tarve ja ongelma ovat loistava lähtökohta, niin myös muita asioita on järkevää pohtia:
- Idea helppo testata (Onko idean prototyyppi tarpeeksi halpa ja helppo kehittää ja hypoteesit testattavissa?)
- Skaalautuvuus (Pystyykö tuotteen todella saattamaan nopeasti tarpeeksi suurelle yleisölle?)
- Vähäinen kilpailu (Onko tuote tarpeeksi uniikki? On parempi, jos ei kuitenkaan liian uusi, jotta se sopii ihmisten tapoihin.)
- Idea on helppo kommunikoida (Tajuaako myös äitisi sen?)
- Asiakkaat ovat valmiita maksamaan tuotteesta toistuvasti (Onko idealla jatkuvampaa potentiaalia?)
- Asiakaskunta on tarpeeksi laaja (Onko asiakkaita, joilla on rahaa ostaa tuote tarpeeksi?)
Kiitokset näistä muista hyvän idean tunnusmerkeistä kuuluvat Eero Rönkölle, yhdelle Pätkät.fi:n kehittäjistä.
Jos löydät tarpeeksi suuren ongelman, joka vaivaa jatkuvasti, asiakkaat maksavat ja pysyvät käyttäjinä, kun he tarvitsevat sitä elämänsä helpottamiseksi. Ja kun nyt rupeat pohtimaan esimerkiksi yritysten ratkaistavia ongelmia, niin voit jakaa heidän toiminnot kolmeen osaan:
- Ennen myyntiä
- Myynnin aikana
- Myynnin jälkeen
Kysy, mitä yritys tekee näissä eri vaiheissa ja ratkaise jokin toimialan resurssituhlareista!
Koska tämä aihe on mahdottoman laaja, niin lisää aiheesta voit lukea esimerkiksi loistavasta Patt Lynn:n tekemästä artikkelista.
Ps.
[mc4wp_form]