Internetpalvelut ovat uskomattoman mielenkiintoinen aihe ja bisnes kasvaa kovaa vauhtia.
Palveluiden käyttö osana jokapäiväistä elämää on edelleen kuuma aihe. Jos haluat tehdä Internetissä bisnestä, on toimintamallien ymmärtäminen hyvinkin hyödyllistä.
Aikaisemmin kirjoitin erilaisista Internetpalvelumalleista. Tällä kertaa ajattelin avata palveluiden arvontuottoa lyhyesti, jotta pystyisit ymmärtämään, mitä arvoa erilaiset palvelut todella luovat ja millä tavalla ne voivat tehdä rahaa.
Arvontuotto Internet Start-up:eissa
Internetpalvelut voivat tuottaa asiakkaalle arvoa muutamilla eri tavoilla. Läheskään kaikki palvelut eivät ole teknologisesti uusia vaan ne käyttävät joitakin aikaisempia teknologioita hyväkseen ja tarjoavat varsinaisena arvonaan ainoastaan uutta sisältöä.
Voimme jakaa uudet palvelut karkeasti kolmeen osaan niiden arvontuoton perusteella. (Lähteenä viniciusvacanti.com)
- Markkinoinnillinen/myynnillinen/toimituksellinen uusi arvo (Groupon ja lähes kaikki yksinkertaiset tietosivustot)
- Parempi käyttökokemus (Facebook, Twitter)
- Teknologinen innovaatio (Google, Skype)
Markkinointiin ja toimittamiseen pohjautuvat palvelut ovat teknologisesti hyvin yksinkertaisia, mutta niiden arvo syntyy tiedon tuomisesti paremmin esille, tehokkaasta myyntikoneistosta ja asiakashankinnasta.
Toinen luokka, paremman käyttökokemuksen palvelut, käyttävät hyväkseen aikaisempia teknologioita ja yhdistelevät ne uudeksi palveluksi, jota on miellyttävämpi käyttää kuin muita aikaisempia palveluita.
Sosiaalisen median palveluissa verkostoitumisilmiön ansiosta lisääntyvä käyttäjämäärä lisää palvelun tuottamaa arvoa. Tällöin myös uusien kilpailijoiden on vaikea pärjätä suurta toimijaa vastaan, vaikka niiden käyttökokemus olisikin nykyisiä palveluita huomattavasti parempi.
Kolmas luokka on teknologiseen innovaatioon pohjautuvat palvelut, jotka vaativat taustalleen eniten teknistä osaamista. Palvelut luovat jotain täysin uutta, jota kukaan muu ei ole vielä keksinyt ja tuotteistavat sen palveluksi.
Miten Internetpalvelulla tehdään rahaa?
Vaikka arvontuotto käyttäjille voi syntyä aikaisemmin mainituilla tavoilla, ei se tarkoita samaa kuin palvelun tuottama rahavirta.
Koska Internetissä useimmat käyttäjät ovat tottuneet ilmaisiin palveluihin, eivät palvelut useinkaan suoraan pysty veloittamaan käyttäjiä.
Rahavirta voi perustua:
- Mainoksiin
- Komissioihin, välityspalkkioihin ja markkinointimaksuihin
- Lisäominaisuuksiin
- Käyttöön
Ylivoimaisesti yleisin Internetin rahavirta perustuu edelleenkin mainoksiin. Suurimmat palvelut, kuten Google ja Facebook perustuvat kohdennettujen mainosten näyttämiseen ja toisaalta pienemmät tietosivustot tai mediatalot näyttävät myös mainoksia.
Komissiot, välityspalkkiot ja markkinointimaksut ovat toinen suuri joukko. Esimerkiksi matkailuun liittyvät varauspalvelut, kuten Supersaver ja Hotels.com ovat komisioon perustuvia palveluita, jolloin ne ottavat osansa asiakkaan maksamasta hinnasta.
Toisaalta markkinointimaksuihin perustuvassa palvelussa mukana olevat yritykset maksavat palvelun tuottamasta markkinoinnista esimerkiksi kuukausittain tasasumman, kun he haluavat olla osana palvelua ja näkyä käyttäjille.
Lisäominaisuuksiin perustuvat palvelut voivat veloittaa markkinoivia yrityksiä, mutta myös palvelun loppukäyttäjiä. Perusominaisuudet ovat ilmaisia, mutta lisäominaisuudet maksavat. Hyvä esimerkki on Skype.
Täysin käyttöön perustuvat maksut ovat usein hyvin spesifejä palveluja, joissa käyttäjä maksaa esimerkiksi kuukausi/vuosi/kertamaksuun perustuvasti palvelun käytöstä. Useimmiten palvelut ovat hyvin suuria tietokantoja ja teknologiaa, joka osaa analysoida tietoa ja näyttää sitä käyttäjälle hyödyllisessä muodossa.
Mikä liiketoimintamalli kannattaa valita?
Periaattessa mainostaminen kasvaa edelleenkin Internetissä, mutta sen teho on vähentynyt. Spesifimmät palvelut tekevät tuloaan, jolloin mainostamisen ulkopuolelle jäävät liiketoimintamallit ovat huomattavasti parempi vaihtoehto.
Jos kehität Internetpalvelua, voi olla hyödyllistä yhdistää useita mainittuja rahavirtoja. Mainostamisen ulkopuolella on paljon mahdollisuuksia, mutta palveluiden kehittäminen vaatii enemmän keskittymistä ja tietotaitoa.
Aloituskuva: Monopoly e-commerce by danielbroche, cc Flickr.