Vinkkejä tuotteen ja yrityksen kehittämiseen


Tämä artikkeli käsittelee tuotteen ja yrityksen kehittämiseen liittyviä vinkkejä 37Signals:n Rework –kirjaan ja allekirjoittaneen ajatuksiin pohjautuen. Edellisessä artikkelissa kävimme läpi muutamia vinkkejä suunnitteluun ja ideointiin liittyen ja nyt perehdymme kehittämiseen ideointivaiheen jälkeen.

Tee vähemmän

Rework -kirjan ehkä paras opetus kohti erinomaista liiketoimintaa on yksinkertainen: Tee vähemmän! Tehdessämme vähemmän kerralla, voimme keskittyä siihen vähään ja tehdä sen paremmin.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että aluksi tehdään tuote, jossa on vain olennaiset asiat. Jos yritämme ahtaa kerralla kaiken mahdollisen, ratkaisusta tulee helposti monimutkainen ja toimimaton.

Hyvänä esimerkkinä ominaisuuksien ahtamisesta voisi käyttää Nokiaa 2000-luvun puolivälissä.

Nokialla oli ennen ensimmäisen iPhonen julkaisua Symbian-puhelimia, joista löytyi lukematon määrä eri säätömahdollisuuksia, mutta joita suurin osa ihmisistä ei todennäköisesti oppinut käyttämään. Apple ymmärsi tulla markkinoille yksinkertaisella puhelimella ja vähemmillä, mutta toimivilla ominaisuuksilla. Lisäksi puhelin esitteli kosketusnäytön uutuustekijänä, joka teki puhelimesta haluttavan ja loppu on historiaa.

Vähemmän tekeminen pätee myös mielenkiintoihin. Puolittaessamme mielenkiintojemme määrän, pystymme keskittymään niihin kaksinkertaisella teholla. Mielestäni tämä on yksi vaikeimmista, mutta tuottavimmista asioista toteuttaa, jos pyritään kehittämään tuote oman mielenkiinnon ympärille. On vaikeaa olla tekemättä kaikkea sitä, mistä on kiinnostunut.

Kaiken lisäksi pitäisi osata tehdä tärkeimmät asiat ensimmäiseksi. Tärkeimpiä asioita ovat ne osaset, jotka ovat välttämättömiä lopputuloksen kannalta. Tällä tavalla voidaan tehdä perustasta mahdollisimman hyvä ja muut epäolennaisemmat asiat ehditään tehdä myöhemmin.

On hyvin helppoa aloittaa näprääminen epäolennaisista asioista, kuten tulevan tuotteen Twitter tilistä, Facebook –sivuista tai tuote-esitteistä, mutta joilla ei todellisuudessa ole itse tuotteen perustan kanssa mitään tekemistä. Keskityin aluksi itsekin tämän sivuston kanssa joidenkin väärien asioiden tekemiseen, kuten logon ja teeman hiomiseen, kun minun olisi pitänyt kirjoittaa sisältöä.

Lyhyesti: Tee vähemmän, mutta fiksummin.

Käytä resurssirajoitteita

Resurssirajoitteet ovat yksi luovista voimista ja niitä tulisi osata hyödyntää myös liiketoiminnassa.

Köyhät slummit ovat esimerkki luovuuden ja rahallisen niukkuuden yhdistelmästä. Näillä alueilla on voitu kehittää, mitä erikoisempia ratkaisuja helpottamaan elämää ja usein täysin ilman rahaa. Monet suuryritykset etsivätkin nyt ideoita köyhimmiltä alueilta liiketoimintansa kehittämiseen.

Opiskelijana tiedän, että rahalliset resurssirajoitteet ovat loistava keino löytää luovia ratkaisuja omaan elämään. Resurssirajoitteiden käyttäminen tietoisesti yrityksen kehittämisessä, pakottaa keksimään yksinkertaisia ja edullisia ratkaisuja, jotka ovat tärkeitä kilpailuedun saavuttamiseksi.

Ei siis kannata suoraan pyytää pääomasijoittajilta sataatuhatta euroa, kun kymmenentuhatta tai jopa nolla euroa voisi olla riittävästi, jos vain käyttää luovuutta.

Tee päätöksiä

Nopeat päätökset vievät eteenpäin.

Olen luonteeltani pohtija, ja voin käyttää minkä tahansa päätöksen tutkimiseen huomattavan paljon aikaa. Kuitenkin nopeat päätökset ovat tärkeitä, koska ne vapauttavat minut tekemään itse asiaa. Useimmat virheet voi korjata myöhemmin, jos päätös ei ole heti paras mahdollinen.

Kuten useat liiketoiminnan kehittämisen pioneerit nykyään sanovatkin, niin epäonnistumiset eivät todellisuudessa opeta läheskään yhtä hyvin, kuin onnistumiset. Tavoitteena tulisi olla siis pienet, mutta nopeat onnistumiset kohti tavoitetta.

Mielestäni tärkeintä onkin tekemisen aloittaminen ja mahdollisimman nopea eteneminen. On helpompi tehdä pieniä päätöksiä ja nähdä tuloksia, kuin yrittää ratkaista kaikki ongelmat kerralla.

Nopeiden päätösten pitäisi lisäksi keskittyä asioihin, jotka kestävät aikaa eikä juosta uusimpien trendien mukana. Esimerkiksi yritys, jonka visio on ”edistää yritysten Facebookin käyttöä”, ei välttämättä pitkällä aikavälillä ole kestävä, sillä kukaan ei tiedä kauanko Facebook tulee olemaan de facto –sosiaalisen median järjestelmä. Tällaiselle yritykselle parempi visio olisi ”edistää yritysten sosiaalisen median käyttöä”, jolloin he jättävät tilaa ajan tuomille muutoksille.

Kaiken lisäksi nopeaan päätöksentekoon liittyy myös nopea julkaiseminen, koskee se sitten tuotetta tai blogikirjoitusta, kuten tämä. Ei kannata yrittää hioa lopputulosta ilman kokemusta, mikä oikeasti toimii, vaan julkaista heti, kun lopputulos on riittävä. Vasta testaajilta ja käyttäjiltä tuleva palaute kertoo, miten tuotetta tulisi parantaa myöhempiä versioita varten.

Näiden liiketoiminnan kehittämisvinkkien pohjalta voimme todennäköisesti kehittää toimivampia tuotteita ja hieman aiempaa nopeammin. Kirjoitan aiheesta tulevaisuudessa varmasti enemmänkin, mutta tässä kertauksena vielä kirjoituksen tärkeimmät pointit: Vähemmän on enemmän. Poista kaikki tarpeeton, jätä vain olennainen ja etene nopeilla päätöksillä, niin vaikeaa kuin se onkin.

Seuraavassa artikkelissa käsittelen muutamia vikkejä tuottavuuteen liittyen.

(Aloituskuva: Cranes in the sky (CCTV tower, Peking). cc: @yakobusan Jakob Montrasio)


2 vastausta artikkeliin “Vinkkejä tuotteen ja yrityksen kehittämiseen”